در پی جلسهای که هفته گذشته مابین رئیس کل بانک مرکزی ایران (محمدرضا فرزین) با رئیس کل بانک مرکزی روسیه برگزار شد، مشخص گردید که پروژه اتصال شبکه بانکی شتاب ایران به شبکه پرداخت میر روسیه، وارد فاز عملیاتی شده است و تا آخر ماه میلادی آینده، مرحله اول این طرح برای اتباع ایرانی در روسیه قابل استفاده خواهد بود. دکتر سعید سلیمانی، مدیریت شرکت توسعه و رشد تجارت هرمس، این پروژه و عملیاتیبودن آن را از منظر اقتصادی مورد تحلیل و ررسی قرار داده است که در ادامه به آن میپردازیم.
اتصال شبکه بانکی شتاب و میر روسیه
به گزارش ایسنا، طی جلسه بین رئیس بانک مرکزی ایران و روسیه مشخص شد که با پیادهسازی زیرساختهای لازم جهت اتصال شبکه بانکی شتاب و میر روسیه و عملیاتیشدن فاز اول آن تا اواخر شهریور ماه، زین پس تجار ایرانی در روسیه میتوانند با استفاده از کارتهای شتاب خود در قالب طرح کارت هوشمند همراه بانکی (کهربا)، از بانکهای روسیه روبل دریافت کنند.
همچنین اتباع روسیه در ایران نیز میتوانند در مرحله دوم این پروژه از این امکان در ایران بهرهمند شوند و در مرحله سوم، کارتهای شتاب ایران در پذیرندههای فروشگاههایی روسیه قابل استفاده خواهد بود.
متن کامل گزارش این جلسه را میتوانید از این لینک دنبال کنید.
آیا اتصال شبکه بانکی شتاب و میر روسیه به صورت عملیاتی امکان پذیر است؟
دکتر سلیمانی مدیر شرکت توسعه و رشد تجارت هرمس چنین بررسی میکند:
پروژه اتصال شبکه بانکی شتاب به میر روسیه به لحاظ عملیاتی، شدنی است و از نظر بانکی، پروژهای شاهکار به شمار میرود و عملکرد بانک مرکزی ایران در این موضوع بسیار مثبت است؛ اما در شرایط کنونی که کشور ارز ترجیحی به واردکنندهها میدهد، این تصمیم میتواند تراز تجاری بین ایران و روسیه را منفی کند.
به این علت که ما در ایران ارز ترجیحی داریم (زیرا دولت ایران نرخ ارز بازار ایران را به رسمیت نمیشناسد) پس در نتیجه تراکنش بین شبکه شتاب و شبکه میر و دریافت روبل در روسیه، به ماخذ نرخ نیما معامله خواهد شد در نتیجه ما افزایش روبل به نرخ نیما در روسیه خواهیم داشت که دسترسی واردکننده به روبل وارداتی رو افزایش میدهد و واردات از روسیه به ایران افزایش پیدا میکند.
اما چون دسترسی روبل به نرخ نیما بالا میرود و دسترسی روبل به نرخ آزاد کاهش پیدا میکند، صادرات جذاب نخواهد بود. در نتیجه در درازمدت حجم واردات روسیه به ایران افزایش و حجم صادرات ایران به روسیه کاهش پیدا میکند. در نتیجه تراز تجاری ایران نسبت به روسیه منفی خواهد شد. (روسیه نسبت به ایران مثبت و ایران نسبت به روسیه منفی خواهد شد)
پس آیا این تصمیم اشتباه است؟
پاسخ خیر است. همانطور که گفتیم پروژه اتصال شبکه بانکی شتاب به میر روسیه به لحاظ عملیاتی شدنی و اتفاقا یک پروژه جذاب است که بانک مرکزی نیز عملکرد درستی در آن میتواند داشته باتشد. اما ” سیاست ارز ترجیحی ” در این مسیر غلط است و غلطبودن سیاست ارز ترجیحی است که میتواند پیامدهای ناخوشایندی را در درازمدت به دنبال داشته باشد. در این شرایط، راه حل کمککننده این است که سیاست استفاده از ارز ترجیحی در اجرای پروژه اتصال شبکه بانکی شتاب و میر روسیه حذف شود.
پیامدهای منفیشدن تراز ایران نسبت به روسیه چیست؟
با توجه به این که ما در ایران در تنگنای ارزی قرار داریم، بهتر است به سمتی حرکت کنیم که دسترسی به منابع ارزی خود را افزایش دهیم. با منفیشدن تراز ایران نسبت به روسیه به دنبال عملیاتیشدن پروژه اتصال شبکه بانکی شتاب و میر روسیه از طریق استفاده از ارز ترجیحی، واردات ما نسبت به صادرات افزایش پیدا خواهد کرد. لذا ارز بیشتری مصرف میکنیم. یعنی در شرایطی که ما نیاز داریم تا صادرات در ایران افزایش پیدا کند و دسترسی به منابع ارزی بیشتر شود، واردات افزایش پیدا میکند و مصرف ارزمان بیشتر میشود. این امر در نهایت مجددا منجر به افزایش قیمت ارز خواهد شد.
بدون دیدگاه