برای معرفی انواع کاهو، بد نیست ابتدا سری به تاریخچه این گیاه بزنیم. کاهو گیاهی است یکساله از خانواده کاسنیان که بیشتر به صورت سبزی پرورش مییابد ولی در مواقعی به صورت ساقه یا بذر نیز یافت میشود. کاهو برای اولین بار توسط مصریان باستان کشت شد که آن را از یک علف هرز که دانههایش برای تولید روغن استفاده میشد، به دست آوردند که همین امر در اساطیر مصر باستان نیز یافت میشود. زیرا غذا در اساطیر مصر راهی برای جلوگیری از خشم خدایان بوده و کاهنان موظف بودند که برای عبادتگاهها غذا تهیه کنند. هر خدایی به غذای خاصی علاقه داشتهاست به عنوان مثال، کاهو سبزی مورد علاقه سِت، خدای مصری نیز بوده است.
آشنایی با انواع کاهو
نام علمی: lactuca sativa
کاهو بعدها به روم و یونان نیز گسترش یافت که آنان نام لاکتوکا به آن دادند که کلمه کاهو در انگلیسی از ریشه همین کلمه است. در سال ۵۰ قبل از میلاد، چندین گونه از آن توصیف شده بود و کاهو در نوشتههای قرون وسطی از جمله چندین گیاهنامه پدیدار گشتهاست. در طی قرون ۱۶ تا ۱۸ رشد چندین گونه از آن در اروپا مشاهده شده و در اواسط قرن ۱۸ میلادی توانستند که آن را در باغها نیز پرورش دهند. در ابتدا اروپا و آمریکای شمالی بازار فروش کاهو بودند و در اواخر دهه ۱۹۰۰ مصرف آن به صورت جهانی گسترش یافت. در دنیای امروز انواع کاهو در سبد غذایی هر خانواده در سراسر دنیا وجود دارد.
خواص کاهو:
- تمیز کننده خون
- خونساز بعلت داشتن آهن
- ضد تورم
- خواب آور و آرام بخش
- راهی برای درمان مالیخولیا مفید
- اشتها آور
- تسکین درد معده
کاهو منبع خوبی برای ویتامین آ و پتاسیم است؛ همچنانکه منبع اصلی برای دیگر ویتامینها و مواد معدنی است. بهعلاوه، مصرف اصلی کاهو توانسته نقش دارویی مهمی را در طول قرن ها برای انسان ایفا کند.کاهو بیشتر مواقع در سالاد استفاده میشود؛ اگرچه، میتوان آن را در تعدادی از غذاهای مختلف همچون سوپها، ساندویچها و در کشور های آسیایی نظیر کره در غذاهایی مانند کیمچی نیز پیدا کرد.
بررسی انواع کاهو
کاهو، گونههای مختلفی دارد و انواع کاهو میتوانند به اشکال مختلفی آماده و سرو شوند در این قسمت با چند نوع کاربردی از این گیاه در بازرگانی بینالمللی آشنا میشویم:
کاهو باترهد
کاهوهای باترهد (butterhead) دارای سرهای کوچک و گردی هستند و برگهای نرم و تو رفتهای دارند. بخش بیرونی برگهای این نوع کاهو سبز کمرنگ است و قسمتهای داخلی آنها با رنگ زرد کمرنگ قابل تشخیص هستند. کاهو باترهد شیرین و ترد است. دو گونه اصلی این بیب و بوستون نام دارند و مانند کاهوی باترهد، برگهای نرمی دارند. معمولا برای محافظت از برگهای ظریف و آسیبپذیر این کاهو، آن را داخل یک ظرف پلاستیکی قرار میدهند.
هر دو گونه به دلیل داشتن برگهای بزرگی که دارند برای تهیه سالاد و یا تزیین ماهی یا مرغ به کار برده میشوند. بافت لطیف این گونه از کاهو با کمی سس، ظاهر زیبا و اشتها آوری پیدا میکند. این کاهو در اروپا به عنوان کاهو خالدار معروفند که در مناطق سردسیر کشت میشوند و در رنگهای مختلفی تولید میشوند.
کاهو آیسبرگ
کاهو آیسبرگ جزو سبزیجات ترد و کم رنگی است که اغلب همراه با ساندویچ یا به صورت سالاد خورده میشود و درایران با نامهایی نظیر کاهو سالادی و کاهو پیچ نیز شناخته میشود. کاهو آیسبرگ مقادیر قابل توجهی از ویتامینهای آ و کا را تأمین میکند. اگرچه این نوع کاهو فیبر کمی دارد، اما بسیار آبدار است و این ویژگی آن را به یک سبزی مناسب برای فصل تابستان تبدیل کرده است. علاوه بر این، کاهو آیسبرگ مقدار فراوانی کلسیم، پتاسیم، ویتامین سی را نیز دارا میباشد.
کاهو رومانو (رومی)
کاهو رومی دارای برگهای سبز و بلندیست و در مقایسه با بخشهای میانی آن، شیرین و منسجمتر هستند. این کاهو که در ایران به وفور یافت میشود،این نوع از کاهو دارای مقدار زیادی از پتاسیم است. این نوع کاهو دارای طعمی نسبتا شیرین هستند و ساقه خوراکی دارند اما در فصول گرم سال به دلیل ترشح برخی از هورمونها و تجمع آنها در ساقه اصلی بوته تلخ میشوند. برگهای نازک و کوچکتر نزدیک به سر کاهو، تردترین و خوشطعمترین قسمت کاهو رومی محسوب میشوند.این نوع کاهو کعکولا برای تهیه سالاد سزار استفاده میشود.
کاهو باتاویا (کریسپ فرانسوی یا کریسب تابستانی)
کاهو باتاویا در دسته سبزیجات اروپائی قرار داشته و این نوع کاهو یکی از محبوب ترین انواع کاهو مورد استفاده در سالادهای محبوب مانند سوپر سالاد استفاده میشود ،این نوع کاهو دارای برگهای خارجی ضخیم و شکنندهای به رنگ سبز یا قرمز است. این کاهو عطر و طعم شیرینی دارد و بافت آن آبدار اما ترد است. کاهو باتاویا نسبت به کاهوهای دیگر با آب و هوای گرم سازگاری بیشتری دارد و در کنار انواع دیگر کاهو برای تهیه سالاد مورد استفاده قرار میگیرد.
کاهو چینی
کاهو چینی یا کلم چینی که در زبان محلی به کلم ناپا نیز گفته میشود یکی از معروفترین گونههای کاهو یا کلم در دنیا است. این نوع کاهو برگهای سفید و سبز کم رنگی دارد و در سراسر جهان کشت میشود. به دلیل مقاومت این گیاه در برابر سرما در سراسر جهان به ویژه در مناطق شمالی بسیار محبوب است. یکی از کشورهایی که به صورت گسترده اقدام به کاشت این نوع کاهو میکند چین است و به عنوان یک عنصر محبوب در غذاهایی اصیل آسیایی مورد استفاده قرار میگیرد.
کاهو چینی از غذاهای سرخ کرده و نودل گرفته تا کوفته، رول ها و سالادها و دیگر غذاهای چینی وجود دارد. طرز تهیه غذا با کاهوچینی آسان است و به علت طعم ملایمی که در پخت و پز دارد طعم شیرینتری به خود میگیرد. همچنین این نوع از کاهو توسط باغبانان به عنوان گیاهی آسان برای پرورش رتبه بندی شده است.
صادرات انواع کاهو در شرکت توسعه و رشد تجارت هرمس
شرکت بازرگانی توسعه و رشد تجارت هرمس با داشتن شعب فعال و نمایندگان حاذق در بازارهای بین المللی همچون بازار بزرگ شهر مسکو در روسیه، تجربه صادرات بلند مدت این محصول را به خود اختصاص داده است. این تجربه سبب گشت تا هرمس مزارع اختصاصی انواع کاهو را به صورت انحصاری احداث کند و در واقع صادرکننده محصول تولیدی خود باشد. جهت دریافت اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
بدون دیدگاه